Názory mestských poslancov na umiestnenie materskej školy sa rôznia

04.05.2010 Prešov

Prešov 4. mája (TASR) – Mesto Prešov sa musí bezodkladne zaoberať vybudovaním nových priestorov pre materskú školu (MŠ) v miestnej časti Nižná Šebastová.
Tá pôvodne sídlila v dnes už zbúranom objekte na rohu Školskej a Slánskej ulice vo vlastníctve cirkvi.
Poslanec mestského parlamentu Anton Neupauer (KDH), ktorý zastupuje spomínaný volebný obvod, dnes na tlačovej besede konštatoval, že budova bola v nevyhovujúcom stave, preto sa mesto na základe zmluvy s majiteľom rozhodlo pred dvoma rokmi deti dočasne presťahovať do miestností na fare.
\"V týchto priestoroch je momentálne asi 40 detí a podľa mňa podmienky nie sú dostatočné na uspokojovanie ich potrieb. Ďalších zhruba 15 detí z tejto lokality musí dochádzať do MŠ na Sekčove, \" uviedol Neupauer. Dodal, že spomínaná nájomná zmluva je podpísaná do konca júna tohto roka a prenajímateľ je ochotný zmluvu predĺžiť ešte o jeden rok, takže na riešenie zostáva málo času.
Podľa poslanca by bolo optimálne odkúpiť rodinný dom na Školskej ulici. \"Ide o dvojpodlažný objekt na 12-árovom pozemku vhodnom na tieto účely, navyše možno na parcele realizovať aj prístavbu, \" dodal. Odhadol, že kúpna cena by predstavovala maximálne 133.000 eur a investícia do rekonštrukcia asi 66.000 eur. Na prízemí budovy by si vedel predstaviť kuchyňu a šatne a o poschodie vyššie dve triedy.
Názory mestských poslancov za túto miestnu časť sa však rôznia. Poslanec Ján Čižmár (Smer-SD) navrhuje, aby MŠ umiestnili v bytovke na Slánskej ulici, kde v súčasnosti žijú Rómovia. Podľa neho však nie sú obývané všetky byty a okrem toho tu majú problémy s neplatičmi.
\"Škôlka v Nižnej Šebastovej funguje už takmer 60 rokov a nikdy nemala vlastnú budovu. Jej umiestnenie do bytovky, ktorá je vlastníctvom mesta, by definitívne tento problém vyriešilo, nakoľko sa dá predpokladať, že počet detí bude rásť, \" povedal pre TASR Čižmár.
Podľa neho je tento objekt pre škôlku vhodný. Zdôraznil, že pod objektom sú síce nevyrovnané pozemky, ale to by nemal byť problém, pretože ich spravuje Slovenský pozemkový fond.
Čižmár doplnil, že prestavba objektu, kde by vznikli štyri triedy a ostatné sociálne zázemie, by si podľa vypracovanej štúdie vyžiadala asi 166.000 eur, ktoré by sa vlastne investovali aj do zveľadenia mestského majetku. Výhodou je aj blízka Panská záhrada, ktorú by škôlka mohla využívať.
Neupauer je presvedčený, že tento objekt a predovšetkým jeho poloha nezodpovedajú požiadavkám, ktoré sú kladené na takéto zariadenia. Navyše vznikne ďalší problém s presťahovaním rodín do iných bytov. Tvrdí, že prípadné úpravy by si vyžiadali omnoho vyššie náklady ako kúpa a prestavba rodinného domu.
Mestské zastupiteľstvo už prijalo uznesenie, aby radnica vypracovala rozpočtovú dokumentáciu, ktorá by zvážila obe alternatívy a následne poslanci rozhodnú.
 

Vyberte región

mark